Working Papers

Potential Impact of Climate Change on Food Consumption Through Price Channel: Case for Turkey

No.

1516

Publisher

ERF

Date

December, 2021

Topic

D1. Household Behavior and Family Economics

C3. Multiple or Simultaneous Equation Models

O5. Economywide Country Studies

Like many MENA countries, the factors leading to climate change in Turkey have drastically escalated in the last two decades. This paper mainly focuses on the issue of ensuring food security. We aim to examine the significance of climate shocks in Turkey's food prices. The unique structures of this paper are threefold: First, we define climate shocks as persistent deviations from the long-term mean in a region regarding temperature and precipitation due to climate change; second, controlling for possible shocks, we examine the role of climate change in food price processes; and third, we examine the causal effect of food price on per capita food expenditure based on the demand equation. We find the most prominent climate change effect on prices of bread and cereals, and other food products. The estimates of the second phase of the analysis suggest that both price and the wealth effects on food consumption increase more in regions where climate change exists than in regions with no significant change in climate figures. However, we do not observe significant differences in the wealth effect on non-food consumption among the regions.

ملخص

كما حدث في العديد من دول الشرق الأوسط وشمال إفريقيا، تصاعدت العوامل المؤدية إلى تغير المناخ في تركيا بشكل كبير في العقدين الماضيين. وتركز هذه الدراسة بشكل أساسي على قضية ضمان الأمن الغذائي. والهدف هو دراسة تأثير الصدمات المناخية على أسعار الغذاء في تركيا. وتتكون البنية الفريدة لهذه الدراسة من ثلاثة جوانب: أولاً تحديد الصدمات المناخية على أنها انحرافات مستمرة عن المتوسط طويل الأجل في منطقة ما فيما يتعلق بدرجة الحرارة ومعدل هطول الأمطار بسبب تغير المناخ. ثانيًا بافتراض ثبات الصدمات المحتملة، ندرس دور تغير المناخ في عمليات تسعير الغذاء. ثالثًا فحص الأثر السببي لأسعار الغذاء على نصيب الفرد من الإنفاق على الغذاء بناءً على معادلة الطلب. وقد وجدت الدراسة أن أبرز تأثير لتغير المناخ على الأسعار يقع على أسعار الخبز والحبوب وغيرها من المنتجات الغذائية. وتشير تقديرات المرحلة الثانية من التحليل إلى أن تأثيرات الأسعار والثروة على استهلاك الغذاء تزداد في المناطق التي يوجد بها تغير مناخي كبير أكثر من المناطق التي لا يوجد بها تغير مناخي كبير. ومع ذلك لم نلاحظ فروقًا ذات دلالة إحصائية في تأثير الثروة على الاستهلاك غير الغذائي بين المناطق المختلفة.
Potential Impact of Climate Change on Food Consumption Through Price Channel: Case for Turkey

Authors

Emre Yuksel

PhD candidate, Hacettepe University

Potential Impact of Climate Change on Food Consumption Through Price Channel: Case for Turkey

Authors

Hüseyin Ikizler

Assistant Professor, OSTIM Technical University