Working Papers

Firm Dynamics in Times of COVID: Evidence from Egyptian Firms

No.

1586

Publisher

ERF

Date

September, 2022

Topic

L1. Market Structure, Firm Strategy, and Market Performance

L2. Firm Objectives, Organization, and Behavior

D2. Production and Organizations

The COVID-19 outbreak has had severe economic consequences across the globe. The crisis emanating from the pandemic has caused demand and supply side shocks, which are more far reaching than any crisis in living memory. We use a new data set from the 2020/21 Egyptian Industrial Firm Behavior Survey (EIFBS) to examine determinants of firms’ resilience during the COVID-19 pandemic. Crisis present the opportunity for what Schumpeter (1934) called creative destruction. Have manufacturing firms been all hit by the crisis equally, or were less efficient firms more likely to exit or downsize their activities thereby ‘cleansing’ the market? Two sets of factors affect firm dynamics and survival: 1) firms’ innate characteristics, such as formality and export status, sector, ownership, age, size and location and; 2) firm behavior which captures the extent to which good managerial practices, innovation, the adoption of advanced technologies and worker training have provided an opportunity for firms to adapt their business models and show greater resilience in coping with the crisis. Our main findings illustrate the vulnerability of private, smaller, informal firms and those that are not located in industrial zones. Also, as expected, pre-COVID behavioural characteristics matter for firm dynamics. The food sector and sectors identified as ‘COVID sectors’ show more resilience. More nuanced results show that the effect of some behavioral traits vary by sector and are more influential depending on firm size.  

ملخص

  كان لتفشي كوفيد-19 عواقب اقتصادية وخيمة في جميع أنحاء العالم. وقد تسببت الأزمة الناجمة عن الجائحة في صدمات بجانبي العرض والطلب، وهي أبعد مدى من أي أزمة في الذاكرة الحية. نستخدم مجموعة بيانات جديدة من مسح سلوك الشركات الصناعية المصرية (EIFBS) 2020/21  لدراسة محددات مرونة الشركات خلال جائحة كوفيد-19 تمثل الأزمة الفرصة لما أسماه شومبيتر " Schumpeter" (1934) التدمير الخلاق. هل تضررت جميع شركات التصنيع من الأزمة على قدم المساواة، أم أن الشركات الأقل كفاءة كانت أكثر عرضة للخروج من أنشطتها أو تقليصها وبالتالي "تنظيف" السوق؟ هناك مجموعتان من العوامل تؤثران على ديناميكيات الشركة وبقائها: 1) الخصائص الفطرية للشركات، مثل وضعها الرسمى ووضع التصدير، والقطاع، والملكية، والعمر، والحجم، والموقع؛ و 2) سلوك الشركة الذي يجسد مدى توافر الممارسات الإدارية الجيدة والابتكار وتبنى التكنولوجيات المتقدمة وتدريب العمال فرصة للشركات لتكييف نماذج أعمالها وإظهار مرونة أكبر في التعامل مع الأزمة. توضح النتائج الرئيسية التي توصلنا إليها ضعف الشركات الخاصة والأصغر حجما وغير الرسمية وتلك التي لا تقع في المناطق الصناعية. أيضا، كما هو متوقع، فإن الخصائص السلوكية لما قبل كوفيد-19 مهمة لديناميكيات الشركة. يظهر قطاع الأغذية والقطاعات المحددة باسم "قطاعات الكوفيد" مزيدا من المرونة. تظهر النتائج الأكثر دقة أن تأثير بعض السمات السلوكية يختلف حسب القطاع ويكون أكثر تأثيرا بناءً على حجم الشركة.
Firm Dynamics in Times of COVID: Evidence from Egyptian Firms

Research Fellows

Amirah El-Haddad

Senior Economist, German Development Institute and Professor...

Firm Dynamics in Times of COVID: Evidence from Egyptian Firms

Research Fellows

Chahir Zaki

Chaired Professor of Economics, University of Orléans