Working Papers

Internet and Food Production: Panel Data Evidence from North African Countries

No.

1690

Publisher

ERF

Date

December, 2023

Topic

L6. Industry Studies: Manufacturing

Q1. Agriculture

Although a considerable body of research has examined the relationship between information and communication technology and the food production process, less attention has been paid to whether internet utilization impacts food production in North African countries. This research seeks to investigate the short- and long-run relationship between internet utilization and food production in North Africa. Yearly datasets from four countries (Algeria, Tunisia, Egypt, and Morocco) are used, covering the period 1990-2021. Given that the tested series are of mixed integrated levels of I (0) and I (I), the study employs a panel autoregressive distributed lag (ARDL) approach. The results show that internet usage and access to electricity favorably influence the food production index in both the long and short run. In the short run, food imports do not exhibit any significant effect on food production. In the long-run nexus, a considerable negative impact from food imports to food production is evident. The study concludes that internet usage represents a vital driver of food production and should be further strengthened by raising awareness of its importance in promoting food productivity among North African food producers. On the other hand, these results serve as a reminder for North African countries to establish a harmonious equilibrium between domestic food production and food imports.

ملخص

على الرغم من أن مجموعة كبيرة من الأبحاث قد درست العلاقة بين تكنولوجيا المعلومات والاتصالات وعملية إنتاج الأغذية، فقد تم إيلاء اهتمام أقل لما إذا كان استخدام الإنترنت يؤثر على إنتاج الغذاء في بلدان شمال إفريقيا. يسعى هذا البحث إلى التحقيق في العلاقة قصيرة وطويلة المدى بين استخدام الإنترنت وإنتاج الغذاء في شمال إفريقيا. وتستخدم مجموعات بيانات سنوية من أربعة بلدان (تونس والجزائر ومصر والمغرب) تغطي الفترة 1990-2021. بالنظر إلى أن السلسلة المختبرة ذات مستويات متكاملة مختلطة من I (0) و I (I)، تستخدم الدراسة نهج تأخر التوزيع الذاتي للوحة. تظهر النتائج أن استخدام الإنترنت والوصول إلى الكهرباء يؤثران بشكل إيجابي على مؤشر إنتاج الغذاء على المدى الطويل والقصير. على المدى القصير، لا تظهر الواردات الغذائية أي تأثير كبير على إنتاج الغذاء. وعلى المدى الطويل، يتضح وجود تأثير سلبي كبير من الواردات الغذائية إلى إنتاج الأغذية. وخلصت الدراسة إلى أن استخدام الإنترنت يمثل محركًا حيويًا لإنتاج الغذاء ويجب تعزيزه من خلال زيادة الوعي بأهميته في تعزيز إنتاجية الغذاء بين منتجي الأغذية في شمال إفريقيا. ومن ناحية أخرى، تعتبر هذه النتائج بمثابة تذكير لبلدان شمال أفريقيا بإقامة توازن متناغم بين الإنتاج الغذائي المحلي والواردات الغذائية.
Internet and Food Production: Panel Data Evidence from North African Countries

Research Associates

Abdelhadi Benghalem

Assistant Professor, Oran Graduate School of Economic,...

Internet and Food Production: Panel Data Evidence from North African Countries

Research Fellows

Samir Maliki

Professor of Economics and Management, Faculty of...

Internet and Food Production: Panel Data Evidence from North African Countries

Research Associates

Ouieme Sour

Assistant Professor, University of Tlemcen, Algeria