The COVID-19 pandemic may have threatened food security, an important issue for economic development. In this paper, we use surveys on five MENA countries to assesses the food insecurity situation during the pandemic. Using descriptive statistics and the logit method, we show that characteristics such as age, income, and being employed increase/decrease the level of food insecurity of an individual. We also examine the government policies implemented during the period, such as stay-at-home requirements. To this end, we use a new instrument variable for COVID-19, the Google Trends index. We show that these policies have no significant effect on food insecurity.
ملخص
قد يكون وباء كوفيد-19 قد هدد الأمن الغذائي، وهي قضية مهمة للتنمية الاقتصادية. وفي هذه الورقة، نستخدم دراسات استقصائية عن خمسة بلدان في منطقة الشرق الأوسط وشمال أفريقيا لتقييم حالة انعدام الأمن الغذائي أثناء الوباء. باستخدام الإحصائيات الوصفية وطريقة التسجيل، نوضح أن الخصائص مثل العمر والدخل والتوظيف تزيد/تقلل من مستوى انعدام الأمن الغذائي للفرد. نقوم أيضًا بفحص السياسات الحكومية التي تم تنفيذها خلال هذه الفترة، مثل متطلبات البقاء في المنزل. لتحقيق هذه الغاية، نستخدم متغير أداة جديد لـ كوفيد-19 ، مؤشر جوجل. نظهر أن هذه السياسات ليس لها تأثير كبير على انعدام الأمن الغذائي.
Speakers
Antoine Castet
PhD Student, Sorbonne Institute of Development Studies
Research Fellows
Racha Ramadan
Associate Professor, Faculty of Economics and Political...