Working Papers

Food Insecurity: The Role of Income Instability and Social Transfers in Tunisia During Covid-19

No.

1699

Publisher

ERF

Date

December, 2023

Topic

Q1. Agriculture

J4. Particular Labor Markets

F5. International Relations, National Security, and International Political Economy

In this study, we assess the implications of COVID-19 shocks on household income, food security, and the role of social protection in Tunisia. We used data from the four waves of the Combined COVID-19 MENA Monitor Household Survey conducted by the Economic Research Forum between February 2020 and June 2021. First, the results show that low-income and labor income-dependent households are the most vulnerable to shocks induced by COVID-19 and that their food habits deteriorated considerably. A total of 78.4 percent of respondents declared that they are in severe food insecurity. Second, we find that food insecurity showed a higher increase in urban areas than in rural areas; self-produced food by farmers who inhabit rural areas represented a food safety net during the pandemic. Finally, households that received a social transfer did not manage to overcome severe food insecurity. The study proves that government social policies have failed to absorb the harmful effects of COVID-19. This is because social protection is mainly oriented toward retired people and excludes those who are most vulnerable to economic shocks. As a result, extending social protection coverage to households that face transitory poverty poses a challenge.

ملخص

في هذه الدراسة، نقيم آثار صدمات وباء الكورونا على دخل الأسرة والأمن الغذائي ودور الحماية الاجتماعية في تونس. استخدمنا بيانات من الموجات الأربع لمسح الكوفيد-19 المشترك لمراقبة الشرق الأوسط وشمال إفريقيا للأسر المعيشية الذي أجراه منتدى البحوث الاقتصادية بين فبراير 2020 ويونيو 2021. أولاً، تظهر النتائج أن الأسر المعيشية ذات الدخل المنخفض والمعتمدة على العمل هي الأكثر عرضة للصدمات الناجمة عن الكوفيد-19 وأن عاداتها الغذائية تدهورت بشكل كبير. أعلن ما مجموعه 78.4 في المائة من المستجيبين أنهم يعانون من انعدام الأمن الغذائي الشديد. ثانيا، نجد أن انعدام الأمن الغذائي أظهر زيادة في المناطق الحضرية تفوق الزيادة في المناطق الريفية ؛ ويمثل الغذاء المنتج ذاتيًا من قبل المزارعين الذين يعيشون في المناطق الريفية شبكة أمان غذائي أثناء الوباء. أخيرًا، لم تتمكن الأسر التي حصلت على تحويل اجتماعي من التغلب على انعدام الأمن الغذائي الحاد. تثبت الدراسة أن السياسات الاجتماعية الحكومية فشلت في استيعاب الآثار الضارة لكوفيد-19. وذلك لأن الحماية الاجتماعية موجهة بشكل أساسي نحو المتقاعدين وتستبعد أولئك الأكثر عرضة للصدمات الاقتصادية. ونتيجة لذلك، فإن توسيع نطاق تغطية الحماية الاجتماعية لتشمل الأسر المعيشية التي تواجه فقرا مؤقتا يشكل تحديا.
Food Insecurity: The Role of Income Instability and Social Transfers in Tunisia During Covid-19

Authors

Hajer Habib

Research Assistant, Faculty of Economics Sciences and...

Food Insecurity: The Role of Income Instability and Social Transfers in Tunisia During Covid-19

Authors

Amal Jmaii

Assistant Professor, Faculty of Economic Sciences and...