Working Papers

Investigating The Impact Of Health and Enviromental Standards on Exports: The Case Of Egyptian Agro-Food Exports To The EU

No.

707

Date

January, 2007

Topic

F1. Trade

Abstract This study aims at assessing the impact of EU Health and Environment (H&E) standards on Egyptian agro-food exports. Two objectives were addressed, namely: understanding the extent to which agrofood exports to the EU are subject to H&E trade barriers and investigating the impact of H&E standards imposed by the EU on export performance of Egyptian firms in the agro-food sector. The results of the survey were analyzed descriptively and quantitatively. The study showed that a considerable percentage of agro-food exports to the EU are subject to SPS restrictions in terms of the frequency ratio of detentions and the percentage of the value of total agro-food exports to the EU. Nevertheless, the conventional general argument that H&E standards impede trade and are consequently a disguised form of NTBs, can not be simply accepted. The findings of the econometric analysis showed that H&E standards exert a significant positive effect on export performance of firms. Both awareness of firms in terms of complying with H&E standards and costs of compliance as well as importing market restrictions related to H&E standards had a significant positive impact on the export performance of the firms in the sample. Nevertheless, many domestic and external institutional constraints exist that deprive exporters from achieving optimum benefits from compliance.

مُلخص

كانت تهدف الدراسة إلى تقييم تأثير معايير الصحة والبيئية للاتحاد الأوروبي على مصدرات الأكلات الزراعية المصرية. وتم تحديد هدفين وهما: فهم إلى أي مدى تتعرض مصدرات الأكلات الزراعية للاتحاد الأوروبي إلى حدود التجارة المتعلقة بالصحة والمعايير البيئية والبحث في تأثير معايير الصحة والبيئة التي يفرضها الاتحاد الأوروبي على أداء التصدير في الشركات المصرية التي تعمل في قطاع الأكلات الزراعية.أوضحت الدراسة بأن نسبة ملحوظة من مصدرات الأكلات الزراعية للاتحاد الأوروبي تتعرض إلى قيود من حيث تردد معدل الحجوزات ونسبة قيمة إجمالي مصدرات الأكلات الزراعية إلى الاتحاد الأوروبي. على الرغم من ذلك، فان المناقشة العامة والتقليدية بأن معايير الصحة والبيئة تعرقل التجارة وبالتالي تعد شكلا متخفيا و ليست مقبولة. فلقد أوضحت نتائج التحليل القياسي الاقتصادي بأن معايير الصحة والبيئة تحقق تأثيرا إيجابيا وملحوظا في أداء الشركات في التصدير. إن وعي الشركات من حيث الامتثال لمعايير الصحة والبيئة وتكاليف هذا التطبيق بالإضافة إلى استيراد قيود السوق التي تتعلق بمقاييس الصحة والبيئة كان له تأثيرا إيجابيا ملحوظا على أداء التصدير في الشركات. بالرغم من ذلك، توجد قيود مؤسسية خارجية ومحلية تمنع المصدرين من تحقيق أعلي المكاسب من هذا الامتثال

   
Investigating The Impact Of Health and Enviromental Standards on Exports: The Case Of Egyptian Agro-Food Exports To The EU

Authors

Dina Mandour

Assistant Professor, Economics Department at Faculty of...