This paper utilizes research on Water-Energy-Food (WEF) nexus to study the relationships between Iraq’s water (requirement and supply), energy (the oil and gas sector), and food production. We survey environmental conditions and note that the quality and availability of water have declined over the last decades, which have posed threats to public health, environmental sustainability, and food security. We next use a variety of data sources to study the interlinkages between these three sectors, including water-energy-food indexes, and explore the state of the agriculture and oil sectors. We point out that water is a key input into both agricultural production and oil extraction, mediating the energy and food sectors and acting to constrain and make rival food and energy outputs. We offer policy recommendations classified into those that seek to overcome internal barriers and others geared towards external constraints.
ملخص
تستعين هذه الورقة بالبحث في العلاقة بين المياه والطاقة والغذاء لدراسة العلاقات بين المياه (المتطلبات والإمدادات)، والطاقة (قطاع النفط والغاز)، وإنتاج الغذاء في العراق. ونقوم بإجراء مسح للظروف البيئية، ونلاحظ أن هناك تراجع في جودة المياه وتوفرها على مدى العقود الماضية، مما شكل تهديدات للصحة العامة والاستدامة البيئية والأمن الغذائي. بعد ذلك، نستخدم مجموعة متنوعة من مصادر البيانات لدراسة الروابط بين هذه القطاعات الثلاثة، بما في ذلك مؤشرات المياه والطاقة والغذاء، واستكشاف حالة قطاعي الزراعة والنفط، وتجدر الإشارة إلى أن الماء هو أحد المدخلات الرئيسية في كل من الإنتاج الزراعي واستخراج النفط، وهو وسيط في قطاعي الطاقة والغذاء ويعمل على تقييد وإنتاج مخرجات منافسة في مجال الغذاء والطاقة. نحن نقدم التوصيات ذات الصلة بالسياسات المصنفة إلى توصيات تسعى إلى التغلب على الحواجز الداخلية وأخرى موجهة نحو القيود الخارجية.
Research Fellows
Bassam Yousif
Professor of Economics, Indiana State University
Authors
Omar El-Joumayle
Independent Scholar
Authors
Jehan Baban
Founder and Head, Iraqi Environment & Health...