Working Papers

Covid-19 and Food Security Challenges in the MENA Region

No.

1506

Publisher

ERF

Date

November, 2021

Topic

H5. National Government Expenditures and Related Policies

I2. Education and Research Institutions

I3. Welfare, Well-Being, and Poverty

Apart from being a health crisis in the first place, COVID-19 at its core is an economic as well as a food security potential crises. This paper assesses the link between the pandemic and food security status with special focus on the MENA region. It highlights the different channels through which the pandemic could impact the status of food security, with its different pillars including affordability, availability, and utilization. Globally as well as in the MENA region, COVID has mainly affected the affordability and utilization pillars of FS, and had negligible effects on the availability pillar, at least in the interim. To understand the link between food insecurity and the pandemic, the study employs two types of datasets and correspondingly two equations were estimated using two different indicators for measuring food security and two indicators to proxy the effect of the pandemic. The two approaches confirmed that the variability in food security status across all countries is significantly negatively related to the pandemic stringency on global and MENA region levels. The empirical assessment has drawn vivid attention to the relative importance of the role of institutional and demographic prerequisites, consecutively, needed to handle the pandemic in explaining the food insecurity variability across all countries, compared to the effect of the stringency of the pandemic as measured by the number of confirmed cases. Regression results have put the MENA region at a disadvantaged situation, compared to the rest of the world, regarding its coping capacity limitations as represented by the weak governance, high prevalence of corruption and fragile health systems in explaining countries’ variability in food security levels. COVID has thus the potential of being the catalyst that would intensify the urgency to undertake radical reforms in food systems and to revisit several directly and indirectly related structural and institutional rigidities that have affected accessibility and utilization pillars in MENA region. ملخص: بخلاف أن فيروس كورونا كوفيد 19 يعتبر أزمة صحية في المقام الأول، فهو يمثل في الأساس أزمة اقتصادية و كذلك أزمة أمن غذائي محتملة. تهدف هذه الورقة إلى تقييم العلاقة بين جائحة كوفيد 19 ووضع الأمن الغذائي مع تركيز خاص على منطقة الشرق الأوسط وشمال إفريقيا، وتسلط الدراسة الضوء على القنوات المختلفة التي يمكن للوباء من خلالها التأثير على وضع الأمن الغذائي بركائزه المختلفة بما في ذلك تكاليف الغذاء، وتوافره، واستخدامه. لقد أثرت الجائحة عالميا و كذلك في منطقة الشرق الأوسط وشمال إفريقيا بالأساس على ركيزتى القدرة على تحمل تكاليف الغذاء واستخدامه مع تأثير طفيف على ركيزة توافر الغذاء، على الأقل مؤقتاً. ولفهم العلاقة بين انعدام الأمن الغذائي والجائحة، استخدمت الدراسة نوعين من قواعد البيانات وتم تقدير معادلتين في المقابل باستخدام مؤشرين مختلفين لقياس الأمن الغذائي ومؤشرين لتمثيل تأثير الجائحة. أكد النهجان أن التباين في حالة الأمن الغذائي في جميع الدول يرتبط ارتباطًا سلبيا معنويا بدرجة حدة الجائحة على المستوى العالمي وعلى مستوى منطقة الشرق الأوسط وشمال إفريقيا. لفت التقييم التجريبي الانتباه إلى أهمية دور المتطلبات المؤسسية والديموغرافية، على التوالي، اللازمة للتعامل مع الجائحة بشكل أكبر نسبيا من دور درجة حدة الجائحة مقاسه بعدد الاصابات المؤكدة في شرح تباين وضع الأمن الغذائي بين الدول. وأوضحت نتائج الانحدار اللوجيستى إلى أن منطقة الشرق الأوسط وشمال إفريقيا فى وضع ضعيف نسبيا، مقارنة ببقية العالم، من حيث محدودية قدرتها على مواجهة الأزمة و التكيف معها نتيجة لضعف الحوكمة و انتشار الفساد وهشاشة الأنظمة الصحية والتى تفسر التباينات القطرية في مستويات الأمن الغذائي. وعليه فالجائحة قد تمثل المحرك الأساسي الذي يمكنه أن يسلط الضوء على الكثير من نقاط الضعف ويبرز الحاجة الملحة لتطبيق الإصلاحات الجذرية في النظم الغذائية و كذلك لإعادة النظر في العديد من أوجه الجمود الهيكلية والمؤسسية ذات الصلة المباشرة وغير المباشرة التي تؤثر على ركائز إتاحة الغذاء واستخدامه في المنطقة
Covid-19 and Food Security Challenges in the MENA Region

Authors

Dina Mandour

Assistant Professor, Economics Department at Faculty of...