Working Papers

Factors Affecting the Choice of Households’ Primary Cooking Fuel in Sudan

No.

760

Date

June, 2013

Topic

Q4. Energy

The aim of this paper is to examine the factors affecting households’ choices of primary cooking fuels in Sudan and to indicate the likely associated side effects and the relevant policies to mitigate them. The method of investigation applied graphical, contingency tabulation and discrete choice analyses to data drawn from the recently conducted Household Health Survey. The results show that traditional solid biomass dominates the fuel-portfolio with two third of the population using smokier fuels and that deforestation and health risks, especially among small children, are the key associated externalities. It is also found that, asset poverty, low educational achievement, and female headship of households are important factors retarding the adoption of clean fuels. Other household’s demographic characteristics as well as status and location of the dwelling unit also robustly influence fuel choices. Policymakers need to account for these factors in the design of action plans aiming to scale up access to clean and green fuels. The findings imply that taxing smokier fuels might not be equitable; however, a tax on selected biomass fuels and other measures could be administered to regulate biomass consumption, increase its production and improve the efficiency of its utilization with reduced risks. In addition, policies aiming at raising income and improving education would smooth the transition to modern fuels.  

ملخص

تهدف هذة الورقة لفحص العوامل المؤثرة على خيارات الأُسرالمعيشِّية لوقود الطهى لأساسى فى السودان و لتحديد للآثار الجانبيًة المرتبطة بذلك والسياسات اللاًزمة لدرئها. طَبًقت طريقة تحليل الاشكال البيانية و الجدْولة المتقاطعة و الإختيار المُنفصل على بيانات أُخذت من مسح صحة الأُسرة الذى تمَ حديثا. أوضحت النتائج أن الكُتل الحيوية التقليدية تُهيمن على محفظة الوقود حيث يَستخدم ُثُلثى السكان وقود مُنتج للدخان؛ وأن إزالة الغابات والمخاطر الصحيِة، خصوصاً بين الطفال، من الآثار الخارجيَة الأساسية المُرتبطة. وُجِد أيضاً أن إفتقار الأصول، والإنجاز التًعليمى المنخفض والرئاسة الإنثوية للأسرعواملاً مهمة تُعيق إستخدام الوقود النظيف؛ وأن الصفات الديمغرافية الأُخرى للأُسرة و مستوى الوحدة السكنيّة وموقعها أيضاً تُؤثر بقوُة على إختيارات الوقود. يحتاج صانع القرار لأخذ هذه العوامل فى الحسبان عند تصميم خطط عمل تهدف لتوسيع نطاق الوصولية للوقود النظيف والحيوى. تدل النتائج على أن فرض ضريبة على الوقود المُنتج للدخان قد لا يكون عادلا؛ لكن، يمكن إِعمال ضريبة على وقود كُتل حيوية مٌختارة مع تدابير أُخرى لتنظيم إستهلاك الكُتل الحيوية وزيادة إنتاجها وتحسين كفاءة إستخدامها مع تقليل المخاطر. أيضاً، السياسات التى تهدف لزيادة الدخل و تحسين التعليم ستُمهٍّد الإنتقال للوقود الحديث.
Factors Affecting the Choice of Households’ Primary Cooking Fuel in Sudan

Authors

Kabbashi Suliman

University of Khartoum