Working Papers

Managing Bluefin Tuna in the Mediterranean Sea

No.

576

Publisher

Economic Research Forum (ERF)

Date

December, 2010

Topic

Q. Agricultural and Natural Resource Economics, Environmental and Ecological Economics

Abstract In order to provide information to improve the stock conservation and sustainability of Atlantic Bluefin Tuna (Thunnus thynnus), this paper provides a background review to the bluefin tuna (BFT) fisheries and management regime in the Mediterranean Sea, and analyzes why it has failed. We find that: 1) the spawning stock biomass of BFT has decreased by 60% in quantity since 1974; 2) the total BFT catch per year in the Mediterranean Sea is about 24,000 t in recent years, however, illegal, unreported and unregulated fishing in the same area could be as high as 47,800 t; and 3) the total landed value for Mediterranean BFT is estimated to be about 227 million USD a year, which results in 29 million USD of resource rent. It is also estimated that about 3,500 full-time fishing jobs are supported by BFT stock. Many factors prevent the successful management of BFT. Among them, the common-property and shared stock nature of the fishery, the existence of non-ICCAT (The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) members, and EU fishery subsidies. In order to address these issues, we suggest strengthening ICCAT institutions by developing effective cooperative mechanisms, introducing enforceable penalty regimes and establishing effective reporting and monitoring systems. In addition, ICCAT needs to seek ways to manage non-ICCAT members and convince the EU to reduce their fisheries subsidies for BFT fattening farms and vessel modernization. We also recommend the implementation of Marine Protected Areas to support regional management, and suggest that individual countries use individual transferable quotas or dedicated access privileges (where appropriate), and also resource optimization to improve their domestic management. Arabic Abstract:
يقدم هذا الفصل نظرة عامة عن مصايد سمك تونة البلوفين في البحر الأبيض المتوسط (أو سمكة التونة ذات الزعانف الزرقاء واسمها العلمي "Thune thynnu") ونظام إدارة هذه المصايد وتحليل أسباب فشل هذه الإدارة وذلك بغرض توفير المعلومات التي تساهم في تحسين الحفاظ على مخزون هذا النوع من سمك التونة واستدامة الاستفادة منه. ‏ وقد توصلنا إلى مجموعة من النتائج كالتالي:(1) انخفضت الكتلة الحيوية لمخزون بيض سمك تونة البلوفين بنسبة ‎60%‎ عن الكمية المقدرة في عام ‏‏1974، (2) تبلغ الكمية الإجمالية التي تم صيدها من سمك تونة البلوفين من البحر الأبيض المتوسط في العام نحو 24,000 طن في السنوات ‏الأخيرة، ولكن كمية السمك التي لم ترد في التقارير الرسمية وتم صيدها بطرق غير شرعية وغير منتظمة تبلغ 47,800 طن‏ سنويا،(3) تقدر القيمة الإجمالية لمساحة البحر الأبيض المتوسط التي تنتج سمك تونة البلوفين بحوالي 227 مليون دولار أمريكي ‏في العام، ويقدر صافي دخل الموارد لهذه المساحة بحوالي 29 مليون دولار أمريكي. وتقدر عدد فرص العمل كاملة الوقت التي توفرها عمليات صيد سمك تونة البلوفين حوالي 3,500 فرصة عمل. وهناك الكثير من العوامل التي تحول دون نجاح إدارة مصايد سمك تونة البلوفين. من هذه العوامل: أن مصايد السمك تتميز بأنها ملكية عامة ويشترك في الاستفادة من مخزون السمك كثير من الأطراف؛ كما أن هناك كثير من الدول ليست أعضاء في اللجنة الدولية للحفاظ على سمك التونة في المحيط الأطلنطي (ICCAT)؛ والإعانات المقدمة لمصايد الأسماك في الاتحاد الأوروبي كلها من أهم هذه العوامل. ويعرض هذا الفصل بعض المقترحات من أجل معالجة هذه القضايا، وتتضمن هذه المقترحات: تدعيم المؤسسات التابعة للجنة الدولية للحفاظ على سمك التونة في المحيط الأطلنطي من خلال تطوير آليات تعاونية فعالة، واستحداث أنظمة عقوبات قابلة للتطبيق وإنشاء أنظمة فعالة للمراقبة والرصد. وبالإضافة إلى ذلك، فان اللجنة الدولية للحفاظ على سمك التونة في المحيط الأطلنطي تحتاج للبحث عن سبل لإدارة مصايد السمك في الدول غير الأعضاء في اللجنة، كما تحتاج أيضا لإقناع الاتحاد الأوروبي بأن يقلل دعم مصايد الأسماك الذي يقدمه لمزارع تربية سمك تونة البلوفين وتحديث سفن الصيد. كما توصي المقترحات بتفعيل نظام المحميات البحرية وذلك لدعم نظم الإدارة الإقليمية لمصايد السمك، وتوصي أيضا الدول غير الأعضاء في أي تجمعات أو تحالفات باعتماد نظام الحصص الفردية القابلة للتحويل أو امتيازات الدخول لمناطق الصيد (عند اللزوم) والاستخدام الأمثل للموارد لتحسين نظم الإدارة الداخلية لمصايد الأسماك في تلك الدول.