Working Papers

Health Behaviors and Education in Turkey

No.

901

Date

January, 2015

Topic

I1. Health

This is the first study that provides empirical analysis of the variation in health behaviors for adult men and women in Turkey, a developing country. The health behaviors considered are: smoking, drinking, fruit and vegetable consumption, exercise and body mass index (BMI). We find that education is the most important factor that affects health behavior in Turkey. The results indicate that smoking is positively associated with education at all levels, with a decreasing effect per level of education, unlike in developed countries. This result indicates that smoking is a serious public health problem in Turkey at all levels of education. Furthermore, alcohol consumption and schooling are positively related and alcohol consumption increases with the level of education. Higher educated individuals clearly eat more fruits, vegetables and exercise more and their BMI levels are in the normal range, compared to their less educated and illiterate peers. We also highlight the importance of demographic factors, labor market status and household income. We refer to the Health Survey of Turkish Statistical Institute (TURKSTAT) for the years 2008, 2010 and 2012. This study will provide a baseline for further studies on the various aspects of health behaviors in Turkey.    

ملخص

 تعد هذه الدراسة الأولى من نوعها والتي توفر التحليل التجريبي من التباين في السلوكيات الصحية للرجال والنساء البالغين في تركيا، وهي بلد نام. السلوكيات الصحية فيها هي: التدخين والشرب واستهلاك الفاكهة والخضار وممارسة الرياضة ومؤشر كتلة الجسم (BMI). نجد أن التعليم هو أهم العوامل التي تؤثر على السلوك الصحي في تركيا. وتشير النتائج إلى أن التدخين يرتبط بشكل إيجابي مع التعليم على جميع المستويات، مع وجود تأثير انخفاض مستوى التعليم، خلافا لما حدث في البلدان المتقدمة. هذه النتيجة تشير إلى أن التدخين هو مشكلة صحية عامة خطيرة في تركيا على جميع مستويات التعليم. وعلاوة على ذلك، فان استهلاك الكحول والتعليم يرتبطا بشكل إيجابي فاستهلاك الكحول يزيد مع مستوى التعليم. الأفراد الأعلى تعليما يتناولون المزيد من الفواكه والخضروات وممارسة الرياضة بشكل أكبر ومستويات BMI هى في معدلها الطبيعي، مقارنة مع أقرانهم الأقل تعليما والأميين. نقوم أيضا بتسليط الضوء على أهمية العوامل الديموغرافية، وحالة سوق العمل ودخل الأسرة. نشير إلى المسح الصحي من معهد الإحصاء التركي (TURKSTAT) للسنوات 2008 و 2010 و 2012. وهذه الدراسة توفر الأساس لمزيد من الدراسات على جوانب مختلفة من السلوكيات الصحية في تركيا

 
Health Behaviors and Education in Turkey

Research Fellows

Aysit Tansel

Emeritus Professor, Middle East Technical University, Turkey